הקורונה היא לא "רק" מגפה בריאותית שמשפיעה על חלק גדול מבני האדם בכל רחבי העולם אלא גם על עסקים רבים. המציאות הכלכלית, המאתגרת גם בימי שגרה, הפכה לכאוטית כך שגם בעלי עסקים חרוצים, רציניים ואחראיים סובלים מקשיי נזילות. תזרים מזומנים בעייתי עלול להשבית את הפעילות השוטפת של העסק ואף להוביל לקריסה מוחלטת – ולכן כדאי לדעת מהן האופציות השונות של ההלוואות שבעזרתן ניתן לצלוח את משבר הקורונה.
הלוואה מהבנק
בדרך כלל האינסטינקט הראשוני הוא לפנות לבנק שבו מתנהל חשבון העסק על-מנת להגדיל את מסגרת האשראי ו/או לקבל הלוואה. הבנקים אמנם הונחו ע"י בנק ישראל לנסות לסייע לעסקים שמתמודדים עם המשבר, אולם מצד שני מדובר בגופים שהמטרה שלהם היא מקסימום רווחים ולכן הם לא ששים לסכן את כספם – כך שבלא מעט מקרים התשובה לבקשת העסק היא שלילית.
הלוואת בלון
בהלוואת בלון – או בשמה האחר, הלוואת גישור – ההחזר מתבצע רק בתום התקופה שעבורה ניתן הכסף. טווחי זמן מקובלים להלוואות אלה הם שנה עד שלוש שנים, כך שבעל עסק שמבקש היום הלוואת גישור יוכל להשתמש בכסף עד לתום המשבר הכלכלי ולצמיחה המחודשת שתבוא, בתקווה, בעקבותיו.
חשוב לציין כי הלוואות גישור לעסקים הן בדרך כלל יקרות ביחס להלוואות אחרות, אבל מצד שני הן לא מכבידות על תזרים המזומנים השוטף, ובימים של אי ודאות משמעותית זהו יתרון משמעותי. הלוואות בלון ניתנות ע"י הבנקים וגם ע"י חברות מימון חוץ בנקאיות
הלוואת P2P
הייחוד של הלוואות P2P (עמית לעמית) – שמכונות גם הלוואות חברתיות – הוא בכך שנותן הכסף הוא אדם פרטי ולא בנק או חברת מימון חוץ בנקאית. בהתאם שוק זה מתאפיין בגמישות רבה במיוחד, ובימי הקורונה הוא מביא לידי ביטוי את עיקרון הסולידריות החברתית הכל כך חשוב. גם תנאי ההחזר עשויים להיות גמישים, על בסיס ההסכם הספציפי בין נותן ההלוואה לבין העסק. שיעור הריבית נקבע ע"י המלווה, והוא משקף את מידת הביטחון שלו בהחזר הכסף.
הלוואה בערבות מדינה
לכאורה פתרון משתלם שכן ערבות המדינה אמורה להניע את הבנקים המסחריים (שנבחרו במכרז כדי לספק הלוואות אלה) להסתפק בריבית נמוכה. בפועל העלות של הלוואות בערבות מדינה יחסית גבוהה, ובנוסף נדרש הליך בירוקרטי מסורבל על-מנת לקבל את כל האישורים הנדרשים עד לאישור הזכאות להלוואה. היתרון העיקרי הוא שהסכום שיקבל בעל העסק עשוי להיות גבוה – עד 500,000 ש"ח או עד 8% מהמחזור (בהתאם למסלול הספציפי של ההלוואה).